Värmland

Ack Värmeland du sköna! Vidsträckta skogar, öppna landskap, livet längst Klarälven och Vänerkusten, varvat med god mat och dryck. Lägg där till ett bekvämt resande med spännande utflykter i ett landskap fyllt av kultur, berät- telser, samt roliga aktiviteter, så är vår resa till Värmland komplett – följ med!

Dag 1

I arla morgontimman stiger vi på bussen i Umeå för att påbörja vår resa söderut. Under dagens färd så stannar vi till för lunch och ben- sträckare, samt en middag som serveras i Örebro. Framåt kvällen når vi slutligen Karlstad och Hotell Scandic Winn som blir vårt hem under vistelsen. Vår reseledare möter oss på hotellet och hälsar oss välkom- na till Värmland.

Dag 2
Efter en god frukost är vi laddade inför dagens äventyr i vackra Värm- land. Först ut är författarinnan Selma Lagerlöfs Mårbacka där vi får en intressant guidad tur i den herrgård där hon föddes och växte upp. Färden går sedan vidare till den gamla bruksorten Munkfors, där vi stannar till för lunch. Vi passar även på att besöka Fridolf Rhudin mu- seet, inrymt i ett hus omgivet av en bevarad miljö vid Gamla Bruket. Vi bjuds på underhållande Rhudinhistorier, berättelser om munkfor- skomikerna, Olle i Skratthult, diverse skillingtryck med mera. Fyllda av komisk kunskap så beger vi oss sedan av till Ransäter, födelseort för Tage Erlander som var Sveriges stadsminister 1946-1969 och vi gör ett stopp vid kyrkan där han ligger begravd. Dagens sista etapp tar oss till staden där solen alltid skiner – Karlstad, där gör vi en rund- tur i de centrala delarna innan vi sedan checkar in på vårt hotell och avrundar dagen med en god middag tillsammans.

Dag 3
Idag går färden via Borgvik, en av landets bäst bevarade brukskultur- miljöer, till Klässbol och ortens linneväveri. Väveriet är ett familjeägt företag med anor från slutet av 1800-talet, har varit Kunglig hovlever- antör sedan 1970-talet, och kan stoltsera med tillverkningen av du- karna till Nobelfesten. De bevarar gamla traditionella mönster, samti- digt som de tar fram nya och mer moderna, arbetar med flera erkända formgivare, och har vunnit flera designpriser. Vi får en guidad visning av väveriet och möjligheten till shopping innan det är dags för lunch. Efteråt beger vi oss till Sandgrund, Lars Lerins permanenta konsthall. Lars anses vara Nordens främsta akvarellkonstnär och en av de mest
framstående i världen. Han är även en begåvad författare med en helt egen stil, och i hans skrivande möts livet och konsten i en helhet, pre- cis som i hans målningar. Vi kan även besöka gästutställningsrummet med utställningar av speciellt inbjudna konstnärer inom olika former. En berikande guidad rundtur väntar! Sedan finns tid att spendera efter egna önskemål, innan vi samlas för middag på hotellet.

Dag 4
Efter frukost checkar vi ut från vårt hotell och beger oss till Karlskoga och Nobelmuseet. Ett museum över uppfinnaren, företagaren, dona- torn och instiftaren av Nobelprisen Alfred Nobel. Under sina vistelser i Sverige, samt de sista somrarna i hans liv, så bodde Alfred Nobel på Björkborns herrgård. Han lät bygga ett laboratorium i närheten av herrgården där krutexperiment och försök med konstgjort gummi och syntetiska trådar gjordes. Laboratoriet finns kvar och är idag en utställning om Nobels experimentverksamhet och företagande. Her- rgården visar utställningar om människan Alfred Nobel. Sedan är det dags för vår buss att åter rulla norrut, och efter några händelserika dagar säger vi Hej och Tack Värmeland du sköna! Lunch och middag under dagen.

Avresedag 19/8

Tidtabell Umeå Centralstation 07.30, Ö-vik resecenter 09.00

Ingår Bussresa, 3 övernattningar i dubbelrum, 3 frukost, 4 luncher, 4 middag, entréer och guidning, reseledare, bussfika.

Tillägg Enkelrum 650:-, Måltidsdryck

Hotell Scandic Winn, Karlstad

Pris från 6180:-

Resan bokas via vår samarbetspartner Lind Tour